Musiikki

Yleisiä periaatteita ja musiikin teologiaa

Kuorot

Seurakuntalaiset ovat seurakunnan musiikkielämän tärkein voimavara ja seurakuntalaisten muodostamien kuorojen päätehtävä seurakunnassa on siten palvella jumalanpalveluselämää. Kuorotoiminnan tavoite on myös tarjota yhteisöllistä tekemistä seurakunnan jäsenille ja siten tarjota mahdollisuus elää todeksi jumalanpalvelijana musiikin avulla sävelin ja sanoin, kuten Martti Luther asian muotoili:

”Rakastan musiikkia, koska se on Jumalan lahja, ei ihmisen. Se ilahduttaa mielen, karkottaa Paholaisen ja luo viatonta iloa. Musiikkia harjoitettaessa väistyvät viha, himo ja ylpeys”.


Musiikki jumalanpalveluksessa

Kaikki jumalanpalveluksessa soitettava musiikki on Jumalan kunniaksi ja palvelukseksi. Jumalanpalveluksessa kukaan ei ole esiintymässä, vaan palvelemassa Jumalaa. Messun musiikilla ei ole tarkoitus viihdyttää vaan kunnioittaa, ylistää, pyytää armahdusta, rukoilla ja selittää sävelin sanoin selittämätöntä. Mystiikan luominen on myös urkujen erityisiä mahdollisuuksia, jolle on paikkansa salaisesti läsnäolevan Kristuksen pyhän ehtoollisen aikana. Onhan tuota hetkeä varten monissa uruissa Voix Céleste – Taivaallinen ääni.


Urut

Urkujen asema kirkossamme on traditionaalinen. Aikanaan urut kirkon soittimeksi valikoituivat todennäköisesti niiden suuren äänen ja pitkän staattisen äänentuoton vuoksi, jota mitään muu soitin ei pystynyt tuottamaan urkujen vakiintuessa kirkkoihin 1400-luvulla. Urut pyrkivät imitoimaan eri aikakausien soittimia, mutta tärkein ominaisuus on orkesterisointi, joka täyttää kirkon ja tukee seurakuntaa laulussa. Urkumusiikkikirjallisuus on rikas ja monipuolinen aarreaitta, josta voi loputtomasti ammentaa sisältöä ja uutta näkökulmaa.


Liturginen aineisto jumalanpalveluksissa ja jumalanpalvelusten suunnitteleminen

Rikkaan liturgisen aineiston hyödyntäminen jumalanpalveluksissa kirkkovuoden aikana on todellinen haaste jokaiselle, mutta myös mahdollisuus tutkia omaa uskoa, spiritualieettia, kuuliaisuutta ja paikkaansa osana seurakuntaa, jossa palvelee. Tätä pyrkimystä palvelee laadukas ja pitkäjänteinen jumalanpalvelussuunnittelu, jossa musiikista vastaa kirkkomuusikko. Liturgian pienimpienkin palasten ja nyassien suunnittelu ja toteuttaminen on tärkeä osa jumalanpalveluksen elävöittämistä. Kaavoihin kangistuminen vie nopeasti mielekkyyden messujen toteuttamiselta – on pyrittävä elämään rikkaasti eri jumalanpalvelusten välillä ja kirkkovuoden aikana, jopa eri vuosikertojen välillä.

Vuosituhannen aikana syntynyt traditio palvelee jokaista, omista mieltymyksistä riippumatta. Liturgisen musiikin ei pidä olla pienen piirin erityistä ja tyylillisesti tiukasti rajautunutta musiikkia vaan todellisesti inklusiivista – tasavertaisesti jokaista jumalanpalvelijaa puhuttelevaa musiikkia Jumalan kunniaksi.

Konsultaatiot ja opetus

Tarjoamme opetusta ja koulutusta yksilöille ja ryhmille liturgiikasta, urkujen soitosta, liturgisesta soitosta, urkujen mahdollisuuksista seurakunnan soittimena, urkuimprovisaatiosta ja musiikin sovittamisesta uruille. Meiltä voi pyytää konsultaatiota urkuhankkeissa sekä urkuihin sekä liturgiikkaan liittyvissä kysymyksissä – esimerkiksi messukaavat, rukoushetket sekä niiden musiikki.


Musiikkilinkkejä

Seuraavan linkkilajitelman takaa löytyy musiikkiin liittyviä videoita ja sivustoja. Huomaathan, että nämä linkit vievät sinut ulkopuolisille sivuille. Klikkaamalla linkkiä hyväksyt yhteyden ottamisen toiselle palvelimelle.